Akita Debate

Ποιά είναι η γνώμη σας για τη φυλή; Πάρτε μέρος στη δημοσκόπηση

takashi takedaΟ κύριος Takashi Takeda (84 ετών) είναι επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του Akiho. Ο κ. Takeda και οι συνάδελφοι του κατάφεραν να βοηθήσουν σημαντικά στην διάσωση της φυλής που κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Πλέον ο κ. Takeda κατέχει την θέση του διεθνούς πρέσβη της φυλής.

Κατά την διάρκεια του πολέμου, ο  κ. Takeda είχε έναν συμμαθητή και γείτονα τον οποίο βοηθούσε να γυμνάζει τα σκυλιά του,η ενασχόληση του αυτή τον έκανε να αγαπήσει τη φυλή επηρεασμένος από την αρχοντιά και εξυπνάδα των σκύλων του φίλου του.

Εκείνη την περίοδο η έλλειψη φαγητού δεν βοηθούσε την διατήρηση κατοικιδίων,  πολύ περισσότερο δε μεγαλόσωμων σκύλων. Λόγω της κατάστασης που επικρατούσε, η φυλή κινδύνευε να εξαφανιστεί, τυχόν ιδιοκτήτες σκύλων αντιμετωπιζόντουσαν αρνητικά από την κοινωνία.Η συνεχής επιδείνωση των συνθηκών ανάγκασε τους φίλους του κ. Takeda να μεταφέρoυν δύο σκυλιά σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή προκειμένου να τα κρύψουν.

Πως θα μπορούσε άραγε να αντέξει έναν πόλεμο η Ιαπωνία , πόσο μάλλον να τον κερδίσει , όταν οι πολίτες της δέν μπορούσαν να αντέξουν το "βάρος" που συνεπάγεται ένας σκύλος.

Το σύμβολο της ειρήνης
Με το τέλος του πολέμου η φυλή απέκτησε νέα δυναμική και επανήλθε στο προσκήνιο σαν σύμβολο ειρήνης. Μετά από μερικά χρόνια ο κ. Takeda απέκτησε το πρωτο του κουτάβι από τους φίλους που βοήθησε να σώσουν τα σκυλιά τους. Η καταγωγή του κουταβιού ήταν από τον εκτροφέα του γνωστού Hachi και για τον λόγο αυτό ονόμασε και το δικό του κουτάβι Hachi.

Οι ακίτα της μεταπολεμικής περιόδου δεν συμβάδιζαν με το σημερινό πρότυπο της φυλής, δεν είχαν βασικά χαρακτηριστικά όπως το ύψος του σώματος και το γύρισμα της ουράς. Ο Akiho που είχε ιδρυθεί πριν τον πόλεμο είχε πλέον αναλάβει ενεργά την διάσωση και επαναφορά της φυλής. Όποτε κυκλοφορούσαν φήμες για καλά ακίτα, πήγαιναν να τα δουν και να τα ελέγξουν. Συγκέντρωναν επίσης κάθε διαθέσιμη βιβλιογραφία προκειμένου να μελετήσουν και να τα γνωρίσουν καλύτερα.

Εκθέσεις, διαπλοκή και πολιτική
Από τις ενθουσιώδεις προσπάθειες και μελέτες τους ήταν φυσικό να ξεκινήσουν και οι εκθέσεις της φυλής. Ο κ. Takeda ήταν περίπου 20 ετών όταν άρχισε να βοηθά τους κριτές στους στίβους, πριν φτάσει στα 40 έγινε και ο ίδιος επίσημος κριτής που ταξίδευε σε όλη τη χώρα ενώ παράλληλα εκπαίδευε νέους κριτές με οδηγό το όραμα του: "Να έχουμε περισσότερα καλά Ακίτα".

Τότε ήταν που έγινε γνωστός ως ο αυστηρότερος κριτης του Akiho, ο λόγος ήταν ότι δεν επέτρεπε ατασταλίες, παρατυπίες ή πολιτικές σκοπιμότητες να επηρεάσουν τις αποφάσεις στους στίβους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που αφαίρεσε την άδεια κριτών οι οποίοι πρόκριναν σκύλους, που κ. Takeda θεωρούσε ότι ανήκαν στην 3η ή και 4η θέση, επειδή είχαν δωροδοκηθεί από εκτροφείς ή εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες.

Διεθνής αποδοχή του Ακίτα
Ο κ. Takeda αισθάνεται ευτυχής με την αγάπη που γνωρίζει η φυλή διεθνώς. Πλέον υπάρχουν παραρτήματα του Akiho σε διάφορες χώρες όπως οι ΗΠΑ ενώ πρόσφατα ιδρύθηκε το παράρτημα της Ουκρανίας. Δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί τέτοια επιτυχία 70 χρόνια πριν.

Απ'την άλλη, οι αριθμοί των ακίτα στην Ιαπωνία μειώνονται. Οι καθημερινές απαραίτητες βόλτες απαιτούν χρόνο,δέσμευση και ενέργεια από την πλευρά των ιδιοκτητών. Ο κ. Takeda πιστεύει ότι η εκτροφή με πρωταρχικό στόχο τις ειδικές εκθέσεις δεν θα καλυτερεύσει την κατάσταση και ίσως κάνει τους σκύλους δυστυχισμένους. Δυστυχώς το προχωρημένο της ηλικίας του δεν του επιτρέπει να έχει δικό του Ακίτα.

Πέντε χρόνια πριν, έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο κατέγραψε τις εμπειρίες και τις γνώσεις του για τη φυλή προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει αυτή τη γνώση στις επόμενες γενιές. Οραμα και επιθυμία του είναι να διαθοθεί η κληρονομιά των ακίτα μέσω του Akiho.

(Συνέντευξη από τον Teruo Miyazawa)

Συντομη ιστορική αναδρομή
1927 Ιδρύεται ο οργανισμός για την διάσωση της φυλής Akita Hozon-Kai (Akiho)
1931 Ο Ακίτα ανακηρύσσεται φυσικό εθνικό μνημείο.
1932 Γίνεται γνωστή η ιστορία του Hachiko από τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα
1934 Τοποθετείται το άγαλμα του Hachiko στον σιδηροδρομικό σταθμό της Shibuya
1935 Αγαλμα του Hachiko τοποθετείται στον σταθμό της Odate
1938 O Akiho καθορίζει και ανακοινώνει το επίσημο πρότυπο της φυλής
1944 Λόγω της ανάγκης για μέταλλο στην διάρκεια του πολέμου, αφαιρούνται και τα 2 αγάλματα του Hachiko
1948 Το άγαλμα του Hachiko τοποθετείται και πάλι στον σταθμό Shibuya
1977 To κέντρο Εθνικής Κληρονομιάς του Ακίτα ανοίγει τις πόρτες του στην Ohdate
1987 Προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία η ταινία "The Story of Hachiko"
Το άγαλμα του Hachi επιστρέφει στον σταθμό της Ohdate
2009 Η νέα χολυγουντιανή παραγωγή "Hachi" κυκλοφορεί στην Ιαπωνία
2012 Η επαρχία Akita δωρίζε ένα κουτάβι στον πρόεδρο της Ρωσσίας Vladimir Putin.

 

Μετάφραση από το Αγγλικό κείμενο , Χρήστος Ιωάννου. Αναδημοσίευση με την άδεια του κ. Kenn Sakurai τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Φωτό: http://www.yomiuri.co.jp/local/akita/graph/article.html?id=20150223-OYTAI50029