Akita Debate

Ποιά είναι η γνώμη σας για τη φυλή; Πάρτε μέρος στη δημοσκόπηση

blood-cellsAυτό είναι κάτι που ίσως δεν ξέρετε, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε όχι μόνο εσείς αλλά ακόμα περισσότερο ο κτηνίατρος σας.

Το αίμα των Ακίτα μπορεί να διαφέρει από αυτό που οι κτηνίατροι ονομάζουν φυσιολογικό.

 

 


Ιδιαίτερο το αίμα των Ακίτα.

Ένα σπάνιο χαρακτηριστικό που έχει παρατηρηθεί σε μερικά Ακίτα είναι η μικροκυττάρωση, η παρουσία δηλαδή ασυνήθιστα μικρών ερυθρών αιμοσφαιρίων, και υψηλά επίπεδα καλίου. Δεν έχει βρεθεί καμία συσχέτιση μεταξύ του υψηλού καλίου και της μικροκυττάρωσης και δεν παρουσιάζουν όλα τα Ακίτα αυτά τα χαρακτηριστικά. Η παρουσία της μικροκυττάρωσης στα Ακίτα δεν έχει συσχετιστεί με κάποια πάθηση αν και γενικά η μικροκυττάρωση συσχετίζεται με ορισμένες μορφές αναιμίας. Η μικροκυττάρωση εμφανίζεται επίσης και σε άλλες ιαπωνικές ράτσες. Έχει παρατηρηθεί ότι τα Ακίτα έχουν ερυθρά αιμοσφαίρια με υψηλή περιεκτικότητα καλίου, μία κατάσταση που ονομάζεται ψευδοϋπερκαλιαιμία.

Όλα τα υπόλοιπα σκυλιά έχουν ερυθρά αιμοσφαίρια με χαμηλή περιεκτικότητα καλίου. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα καλίου δεν έχει συνδεθεί με κάποια πάθηση, αλλά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα κατά τη διάρκεια εξετάσεων αίματος ρουτίνας αν ο κτηνίατρος δεν είναι εξοικειωμένος με αυτήν την ανωμαλία. Τα ακίτα και οι άλλες ιαπωνικές ράτσες έχουν διαπερατή μεμβράνη αντλίας νατρίου-καλίου ερυθροκυττάρων, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή καλίου από τα ερυθρά αιμοσφαίρια στον ορό αίματος που προκαλεί ψευδοϋπερκαλιαιμία.( Αυτή η ιδιορρυθμία κάνει τα Ακίτα πιο επιρρεπή στην δηλητηρίαση από κρεμμύδια.) Αν το αίμα δεν φυγοκεντρηθεί αμέσως μπορεί να δώσει ψευδή ένδειξη συνδρόμου της νόσου του Addison (χρόνια επινεφριδιακή ανεπάρκεια).

 

Μετάφραση: Δήμητρα Μαρκάλα

Πηγή: http://www.akitaclub.org/health/health/blood1.html