Akita Debate

Ποιά είναι η γνώμη σας για τη φυλή; Πάρτε μέρος στη δημοσκόπηση

Ανεξαρτησία

jumpingΣκύλοι με χαρακτήρα και έντονη προσωπικότητα. Ξεφεύγουν αρκετά από τα πρότυπα που πολλοί έχουν στο μυαλό τους για έναν σκύλο σύντροφο. Το ένστικτο αυτό πιθανολογείται ότι βρίσκει τις ρίζες του στους προγόνους του οι οποίοι ήταν ή κυνηγοί ή φύλακες, δύο εν μέρει αντικρουόμενες ιδιότητες στις οποίες όμως ο σκύλος έπρεπε να πάρει αποφάσεις και να ενεργήσει.

Το χαρακτηριστικό αυτό δίνει την εντύπωση πολλές φορές ότι ο ακίτα δεν σου δίνει σημασία , σαν να μην υπάρχεις. Για τον λόγο αυτό δεν ενδείκνυται σε ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να διαθέσουν τον απαραίτητο χρόνο για να δημιουργήσουν μια δυνατή σχέση με τον σκύλο τους. Αν αυτή η σχέση δεν χτιστεί, τότε αυτός ο σκύλος θα καταλήξει ένας μόνιμος "αντιδραστικός έφηβος" με χαρακτηριστικά που ενδέχεται να αποβούν μοιραία.

 

Κοινωνικότητα
family

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξεχωρίζει χαρακτήρες, είναι κατά κανόνα επιφυλακτικός με τους ξένους και μπορεί να γίνει επιθετικός χωρίς ευδιάκριτη προειδοποίηση.
Η κοινωνικοποίηση ενός ακίτα είναι απολύτως απαραίτητη σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Συνίσταται ιδιαίτερα η επαφή με ζώα ισορροπημένα που δεν θα του ξυπνήσουν επιθετικά ένστικτα. Το ίδιο ισχύει και με ανθρώπους, επειδή πίσω από το γλυκό τους παρουσιαστικό κρύβεται ένας πολύ δυνατός και πιθανόν επικίνδυνος σκύλος, θα πρέπει ο ακίτα να συνηθίσει να τον χαϊδεύουν.
Όσο είναι κουτάβι επιβάλλεται να μάθει να δαγκώνει απαλά όπως θα το μάθαινε εάν μεγάλωνε με τα αδερφάκια του. Σ'αυτό μπορούν να βοηθήσουν εκπαιδευτές που έχουν τμήματα κουταβιών.
Ο ενήλικος ακίτα σπάνια θα συνυπάρξει αρμονικά σε ένα πάρκο με άλλους σκύλους και ακόμα σπανιότερα θα συμμετάσχει σε κυναθλήματα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι βλέπει τα πάντα αφ'υψηλού με μια δόση υπεροψίας. 

Εκπαίδευση

sayaagility

Είναι ιδιαίτερα έξυπνα αλλά σπάνια θα κάνουν κάτι για να σε ικανοποιήσουν, συνήθως θα το κάνουν γιατί τα ευχαριστεί ή γιατί ενισχύθηκε κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια και επιμονή για να πετύχεις τους στόχους σου με ένα ακίτα και να το κάνεις να σε εμπιστευτεί πραγματικά. Το ένστικτο του κυνηγού είναι ιδιαίτερα έντονο και πρέπει να το περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Για τον ίδιο λόγο ο ακίτα επιβάλλεται να κυκλοφορεί στη βόλτα του πάντα με λουρί.

Η εκπαίδευση ενός ακίτα επ'ουδενί δεν πρέπει να περιλαμβάνει βία οποιασδήποτε μορφής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν είναι ένας συνηθισμένος σκύλος και οι μέθοδοι με τους πνίχτες, ηλεκτροσόκ κ.α. πρέπει να αποφεύγονται. Ο στόχος είναι πάντα ο ισχυρός δεσμός με τον σκύλο και όχι η βίαιη "διόρθωση".Ο Ακίτα δεν είναι ένας υποτακτικός μας, είναι ένας σύντροφος και φίλος του οποίου τον σεβασμό και την αγάπη πρέπει να αποδεικνύουμε συνέχεια ότι τα αξίζουμε.

Διαμονή στο σπίτι

govesΘα'λεγε κανείς ότι βολεύονται πολύ εύκολα. Το θέμα της τουαλέτας σαν να λύνεται μόνο του με το χρόνο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από τον ιδιοκτήτη. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα ενεργητικά, η καθημερινή βόλτα είναι απολύτως απαραίτητη.
Είναι καθαρός σαν γάτα και δεν έχει έντονη μυρωδιά.
Αυτός ο σκύλος αγαπά να ζει με την οικογένεια του. Ένας ακίτα που θα ζήσει μόνος σε κήπους, οικόπεδα, πιθανότατα θα εξελιχτεί σε ανεξάρτητο, δύσκολο στον χειρισμό και κάποιες φορές επικίνδυνο ζώο. Όλη η οικογένεια οφείλει να συμμετέχει στην διαπαιδαγώγηση του ακίτα. Είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνει ανυπάκουος και πιθανά επικίνδυνος προς αυτούς που δεν σέβεται.
Δεν είναι ζημιάρης εφόσον κάνει την βόλτα του και έχει τα δικά του παιχνίδια τα οποία του κρύβουμε και εναλλάσσουμε τακτικά για να μην τα βαριέται.
ΠΟΤΕ δεν αφήνουμε έναν ακίτα μόνο του με μικρά παιδιά, η ανοχή σε πειράγματα και έντονες ενοχλήσεις είναι σπάνιο χαρακτηριστικό ενός ακίτα.

Φροντίδα τριχώματος

Ένα καθημερινό βούρτσισμα μαζί με τα χάδια αρκεί για να διατηρεί το τρίχωμα του σε άριστη κατάσταση.
Συνήθως τα ακίτα μαδάνε έντονα δύο φορές τον χρόνο, σε αυτές τις περιόδους χρειάζεται εντατικοποίηση του βουρτσίσματος γιατί η ποσότητα τριχώματος που αποβάλλεται είναι μεγάλη και για πολλούς πιθανότατα ενοχλητική.

Παιχνίδια

Ίσως από τους πιο "σοβαρούς" σκύλους, δεν θα χαρακτηριζόταν ιδιαίτερα παιχνιδιάρης. Έχει τις ανάλαφρες στιγμές του αλλά βαριέται πολύ εύκολα.

Επιθετικότητα


playingwithpitbullΕίναι συνηθισμένο φαινόμενο τα ακίτα να εμφανίζουν έναν επιθετικό χαρακτήρα προς άλλα ζώα ιδιαίτερα του ιδίου φύλου αλλά και σε ανθρώπους σε κάποιες περιπτώσεις. Πρόσφατες έρευνες στο DNA των ακίτα έδειξαν ότι τα αρσενικά που εμφανίζουν έντονη επιθετικότητα έχουν κάποιο γονίδιο που ενισχύει αυτή την συμπεριφορά. (σχετ. άρθρο) Η επιθετική τους τάση και η λάθος διαπαιδαγώγηση τους έχει οδηγήσει πολλές χώρες να τα εντάξουν στην λίστα των "επικίνδυνων σκύλων".

Προσοχή, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες η επιθετικότητα δεν σχετίζεται με κυριαρχικές τάσεις. Στα ακίτα θα μπορούσε πιθανά να εξηγηθεί λόγω της ιστορίας τους σαν σκύλοι κυνομαχιών.
Γενικότερα η ευρέως διαδεδομένη θεωρία του αρχηγού της αγέλης είναι ξεπερασμένη, σύγχρονοι μελετητές υποστηρίζουν πως οι σκύλοι δεν έχουν τόσο ανεπτυγμένη αντίληψη ώστε να κατανοήσουν ιεραρχικές δομές και να διαχειριστούν πόρους όπως θα έκανε ένας “αρχηγός”.  (σχετικά links)

Συμβίωση με άλλα ζώα


sandybizouΣε γενικές γραμμές υπάρχει μια δυσκολία στην συμβίωση με άλλα μικρά ζώα, ο ακίτα είναι κάπως δύσκολος στις συναναστροφές του και δεν ενδείκνυται να μένει μόνος με άλλα ζώα που δεν είναι εξοικειωμένος. Υπάρχουν βέβαια αρκετές περιπτώσεις που ένα ακίτα ανέχεται άλλα ζώα όπως γάτες, οι οποίες συνήθως βρίσκονταν ήδη στο σπίτι όταν ήρθε το κουτάβι.

Με άλλα σκυλιά είναι κάπως ευκολότερα τα πράγματα ειδικά αν είναι διαφορετικού φύλου. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα χρειαστεί σημαντική προσπάθεια από την πλευρά του ιδιοκτήτη προκειμένου να επιβάλλει και να διατηρήσει την αρμονία και την ισορροπία στο σπίτι.

 

Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Ιωάννου