Πριν προχωρήσετε στις μεθόδους απόκτησης θα ήταν καλό να ενημερωθείτε για την σχετική νομοθεσία που αφορά στην εκτροφή και πώληση ζώων συντροφιάς.

Είναι ο κατάλληλος σκύλος για μένα;

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό , λόγω της δημοφιλίας που έχει αποκτήσει η φυλή μέσω της ταινίας του Hachiko δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση πως όλα τα Ακίτα είναι σαν αυτά της ταινίας (Ναι ήταν πολλά σκυλιά!). Μην παρασυρθείτε, πολλές φυλές επιτυγχάνουν ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια τους και μάλιστα πολύ ευκολότερα απ'ότι τα Ακίτα.

Πριν φέρετε σπίτι ένα κουτάβι, βεβαιωθείτε ότι το όμορφο παρουσιαστικό και η επιρροή της ταινίας δεν είναι οι βασικοί λόγοι που σας οδήγησαν στην επιλογή του Ακίτα. Οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που έκαναν λάθος επιλογή είναι δυστυχώς πολλές και η κατάληξη είναι συνήθως δυσάρεστη.

Χαρακτηριστικά του ακίτα

Από εκτροφείο

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί "μεσάζοντες" που προσφέρονται να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε κουτάβι. ΜΗΝ εμπιστευθείτε τέτοιου τύπου καλοθελητές. Επικοινωνήστε μόνοι σας με τους εκτροφείς και προσπαθήστε να τους γνωρίσετε και να τους επισκεφθείτε.

Η ασφαλέστερη μέθοδος για να αποκτήσει κανείς έναν υγιή και σωστό εκπρόσωπο της φυλής είναι να απευθυνθεί σε γνωστούς και καταξιωμένους εκτροφείς που επιδεικνύουν τον απαραίτητο ζήλο και αγάπη για τα ζώα τους. Πολλοί εξ’αυτών συμμετέχουν σε εκθέσεις μορφολογίας μέσα από τις οποίες αναδεικνύουν την δουλειά τους και τα χαρακτηριστικά των σκύλων.

Να είστε προετοιμασμένοι για μακροσκελείς συζητήσεις υπό μορφή συνέντευξης που θα βοηθήσουν να κατανοήσετε τι σημαίνει ένα ακίτα αλλά και εάν θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του.

Η επιλεκτική εκτροφή με κύριο στόχο την διατήρηση των καλών χαρακτηριστικών και την βελτίωση των αδυναμιών δεν είναι τόσο απλή όσο κανείς θα φανταζόταν. Μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις και επιλέξτε προσεκτικά τον εκτροφέα όπως θα κάνει κι εκείνος με εσάς.

Ένας εκτροφέας που επιδεικνύει σοβαρότητα, συνέπεια και αγάπη για αυτό που κάνει θα πρέπει να μπορεί να σας εξασφαλίσει τουλάχιστον τα παρακάτω:

- Να είναι καταχωρημένος στην διεθνή κυνολογική ομοσπονδία (FCI)
- Να έχει διαθέσιμα και να επιδεικνύει τα βιβλία αναπαραγωγής
- Να μην κάνει ο ίδιος σκύλος γέννες συνέχεια.
- Να διαθέτει χαρτιά επίβασης αν δεν του ανήκουν και οι 2 γονείς.
- Να δείχνει τα pedigree των γονέων και ότι αρχείο και πληροφορίες διαθέτει για τους γονείς και τους προγόνους.
- Να μην κάνει inbreeding παρά μόνο αν μπορεί να τεκμηριώσει τους λόγους.
- Να σας δείχνει τις εξετάσεις δυσπλασίας, θυρεοειδούς, ματιών και όποιες άλλες τυχόν κάνει στους γονείς.
- Να επιδεικνύει τα βιβλιάρια υγείας των σκύλων.
- Να συνάπτει συμφωνητικό με τους νέους ιδιοκτήτες.
- Να δείχνει τις συμμετοχές σε εκθέσεις/διαγωνισμούς και τα αποτελέσματα.
- Να μπορεί να περιγράψει αναλυτικά τα δυνατά και αδύνατα σημεία των σκύλων του, δεν γίνεται όλοι οι σκύλοι του να είναι καταπληκτικοί.
- Να μην διατηρεί τα ζώα όλη μέρα σε κλουβιά "αναπαραγωγής" και να τους εξασφαλίζει καλές συνθήκες διαβίωσης.
- Να επιτρέπει να επισκεφθείτε τους χώρους του και να δείτε από κοντά τι τρώνε, που κοιμούνται, πως συμπεριφέρονται, πως αντιδρούν.
- Να δίνει στοιχεία επικοινωνίας με άλλους στους οποίους έχει δώσει κουτάβια για pet ή show.
- Να δίνει το κουτάβι στην κατάλληλη ηλικία (όχι μικρότερο των 8 εβδομάδων) με βιβλιάριο υγείας, εμβολιασμένο, αποπαρασιτωμένο, με μικροτσίπ , με pedigree.
- Να διατηρεί επικοινωνία και ενδιαφέρον για το "παιδί" του.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι διακρίσεις σκύλων σε εκθέσεις μορφολογίας δεν αποτελούν εγγύηση καλής υγείας για τον ίδιο και τους απογόνους του.

Εκτροφικά σκυλιά χωρίς pedigree

Σε κάποιες περιπτώσεις ο εκτροφέας μπορεί να μη μας δώσει το pedigree του σκύλου. Αυτό θα γίνει προκειμένου να μας αποτρέψει να ζευγαρώσουμε ένα σκύλο ο οποίος έχει σημαντικά ελαττώματα, π.χ. Μακρύτριχος Ακίτα.

Είναι επίσης πιθανό, εάν το κουτάβι μας δεν κρίνεται κατάλληλο για αναπαραγωγή να απαιτήσει ο εκτροφέας να στειρωθεί. Τούτο βέβαια δεν συνεπάγεται πως ο σκύλος δεν θα γίνει εξαιρετικός σύντροφος. Είναι όμως φρονιμότερο να μην αναπαραχθεί εφόσον υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μεταφέρει στις επόμενες γενιές χαρακτηριστικά που παρεκκλίνουν από το πρότυπο της φυλής.

 

Από Pet shop

Η απόκτηση σκύλου από κατάστημα ΔΕΝ ενδείκνυται για διάφορους λόγους.puppy mills

Πιο σημαντικός εξ'αυτών είναι ότι το κατάστημα απλώς μεταπωλεί ζώα με σκοπό το κέρδος. Η προέλευση του κουταβιού είναι κατά κανόνα άγνωστη, δεν μπορεί να αξιολογηθεί ο χαρακτήρας του κουταβιού, των γονέων, δεν γνωρίζουμε κανένα στοιχείο για τους προγόνους, για το εκτροφείο, τις συνθήκες διαβίωσης, κλπ.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι σκύλοι που διακινούνται από καταστήματα προέρχονται από “κουταβοπαραγωγικές μόνάδες” που το μόνο τους μέλημα είναι η ποσότητα και το χρήμα. Τα κουτάβια αποχωρίζονται πολύ νωρίς από την μητέρα τους προκειμένου να φτάσουν στα καταστήματα έγκαιρα.

Επιπρόσθετα στα εν λόγω εκτροφεία γνωστά και ως puppy mills, δεν υπάρχει κανένας σεβασμός προς τη φύση και τα ζώα. Τα θηλυκά χρησιμοποιούνται σαν κουταβοπαραγωγικές μηχανές κάνοντας συνεχόμενες γέννες μέχρι που ο οργανισμός τους να μην αντέχει την καταπόνηση που συνεπάγεται μια γέννα. Οταν πλέον είναι ανίκανα να παράξουν κέρδος απλά θανατώνονται.

Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα puppy mills είναι άθλιες. Σκύλοι στιβαγμένοι σε κλουβιά, υποσιτισμένοι, άρρωστοι, καταπιεσμένοι, αναγκασμένοι να ζουν στις ακαθαρσίες τους.

Τέλος, υπάρχουν αρκετές αναφορές για πλαστά pedigree από χώρες ειδικά του ανατολικού μπλοκ οι οποίες πρωτοστατούν στην κουταβοπαραγωγή.

Οσο λοιπόν τροφοδοτούνται με χρήμα εκμεταλλευόμενοι την αγάπη μας για τα ζώα , τόσο αυτοί οι ανήθικοι κουταβοβιομήχανοι θα συνεχίζουν να βασανίζουν τα ζώα και να πλουτίζουν εις βάρος όλων.

 

Από ιδιώτη

Για διευκόλυνση θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τους ιδιώτες σε 2 βασικές κατηγορίες:

α) Ερασιτέχνες λάτρεις της φυλής που ενδέχεται να κάνουν 1-2 γέννες και θα φροντίσουν αυτές οι γέννες να γίνουν προσεκτικά και επιλεκτικά χωρίς να έχουν σκοπό το κέρδος.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα ζευγαρώσουν την σκύλα τους με οποιοδήποτε αρσενικό βρεθεί μπροστά τους. Θα συμβουλευθούν τον εκτροφέα τους, θα επιλέξουν προσεκτικά τον αρσενικό, θα κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα δηλώσουν την γέννα στον
ΚΟΕ προκειμένου τα κουτάβια να έχουν pedigree και να είναι και τυπικά “καθαρόαιμα”.

Η περίπτωση αυτή δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή του εκτροφείου.

β) Ευκαιριακοί “εκτροφείς” (Back Yard Breeders) με κύριο στόχο το κέρδος οι οποίοι αδιαφορούν για τις “λεπτομέρειες” και ζευγαρώνουν τη σκύλα τους με ότι βρεθεί μπροστά τους. Συνήθως δεν γνωρίζουν τίποτε για τους γονείς και τους προγόνους τους. Δεν τους απασχολεί ο χαρακτήρας, η μορφολογία, η υγεία. Αρκεί το “προϊόν” του ζευγαρώματος να μοιάζει με Ακίτα.

Πολλοί δε εξ'αυτών απαξιώνουν την σημασία του pedigree και των εξετάσεων υγείας προβάλλοντας διάφορα ανούσια επιχειρήματα.

Από τέτοιες γέννες τις περισσότερες φορές προκύπτουν σκύλοι αμφιβόλου ποιότητας οι οποίοι κατά κανόνα παρεκκλίνουν σημαντικά από το πρότυπο της φυλής και απλά μοιάζουν με Ακίτα.

Αυτοί οι σκύλοι μπορεί να μοιάζουν με ακίτα, αλλά από τη στιγμή που δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει στο γενεαλογικό τους δέντρο διασταύρωση με άλλη φυλή δεν θεωρούνται καθαρόαιμα.

Τελος, με την συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη της καθαρόαιμης κυνοφιλίας η "αγορά" δεν έμεινε άπραγη, επιτήδειοι διατείνονται ότι πωλούν σκυλιά με εγγύηση καθαροαιμίας. ΜΗΝ τους πιστέψετε, πρόκειται για απάτη.