Akita Debate

Ποιά είναι η γνώμη σας για τη φυλή; Πάρτε μέρος στη δημοσκόπηση

akita family tb

Στα ακίτα , ο χρόνος ανάπτυξης και ωρίμανσης - χωρίς να είναι απόλυτο - διαρκεί περίπου δύο χρόνια,  μπορείτε να περιμένετε τον κύκλο του οίστρου να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή ανάμεσα στους εξι με δώδεκα μήνες.

Κάποιοι πιστεύουν πως αυτός είναι ο πιό παραγωγικός από όλους τους οίστρους, ωστόσο κατι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί. Πέραν τούτου, το να επιτρέψεις εγκυμοσύνη σε μια τόσο νεαρή ηλικία, θέτει  ένα αναπτυσσόμενο κουτάβι σε μεγάλο άγχος και κίνδυνο. Η σωστή εκτροφή υπαγορεύει κάποιος να περιμένει μέχρι το σκυλί αναπτυχθεί πλήρως ώστε να μπορεί ο οργανισμός του να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις μιας εγκυμοσύνης.

Επομένως, θα πρέπει να προσέχετε πολύ όσο διαρκεί ο οίστρος στο θηλυκό να παραμένει μακρυά απο αρσενικά. Μικρά ιχνη αίματος θα γίνουν ορατά στα ούρα της και γι αυτόν τον λόγο, όταν ουρεί έξω απελευθερώνεται μυρωδιά. Αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο σινιάλο για τα αρσενικά,τα οποία είναι ικανά να το αισθανθούν σε απόσταση μέχρι 3 χιλιόμετρα. Μην εκπλαγείτε λοιπόν, αν κατά την διάρκεια του καθημερινού σας περιπάτου ανακαλύψετε ότι συνοδεύεστε από υποψήφιους "μνηστήρες".

Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν νόμοι για τα σκυλιά σε οίστρο που απαιτούν απο τους ιδιοκτήτες να τα κρατούν περιορισμένα καθ'όλη την διάρκεια του οίστρου. (Παράδειγμα Florida )

Αλλαγές στην συμπεριφορά

Ενω μέχρι πριν τον πρώτο του οίστρο, το νεαρό θηλυκό μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά με κάποιο άλλο μεγαλύτερο θυληκό στο σπίτι, απο την στιγμή που φτάνει ο πρώτος οίστρος υπάρχει το ενδεχόμενο το νεαρό θηλυκό να αλλάξει συμπεριφορά και να αρχίσουν οι διαμάχες. Ισως αυτό να σημαίνει οτι απο αυτη την στιγμή και μετά, δεν θα τα πηγαίνουν καλά και θα πρέπει να έχουμε ενεργή συμμετοχή στην επαναφορά της ηρεμίας και της αρμονικής συνύπαρξης.

Τι να περιμένετε

akita playfight tb- Το αιδοίο μπορεί να πρηστεί. Μη θορυβηθείτε.
- Θα απελευθερωθεί αίμα η ροή του οποίου μπορεί αν κυμαίνεται απο μέτρια εως πολύ. Τις πιο πολλές φορές είναι κόκκινο στην αρχή, αλλά όταν φτάνει στην ωορηξία μπορεί να πάρει ένα πιο σκούρο χρώμα.
- Μπορεί το θηλυκό να δειξει συμπεριφορά φωλιάς. Ειναι πιθανό να αρχίσει να συλλέγει αντικείμενα του σπιτιού (ειτε δικα της ειτε δικά σας) και να τα φυλλάσει σε μια συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί επίσης να δώσει την εντύπωση ότι θέλει να ξεκουραστεί λίγο μόνη της χωρίς να την "παρενοχλούμε".
- Είναι πιθανό να έχει μειωμένη όρεξη για φαγητό ή για βόλτα.
- Τα αρσενικά θα δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη θηλυκιά και θα πρέπει να την επιβλέπουμε συνεχώς για να αποφύγουμε ανεπιθύμητο ζευγάρωμα.
- Τυχόν αστάθεια στον κύκλο ίσως κρύβει ιατρικό θέμα με τον θυρεοειδή που θα πρέπει να ερευνήσετε.

Οι μελετητές δεν έχουν καταλήξει,στο αν ενα σκυλί νιώθει πόνο όταν συσπάται η μήτρα, πάντως μπορεί κάποιος να υποθέσει οτι υπάρχει ενας βαθμος δυσφορίας. Φαρμακευτική αγωγή δεν χρειάζεται να χορηγηθεί (και δεν πρέπει να χορηγηθεί) και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εαν δείχνει περισσότερο άκεφη και θέλει να ξεκουραστεί περισσότερο απ οτι συνηθως.

Πόσο συχνά και για πόσο καιρό

Σε γενικές γραμμές ο οίστρος εμφανίζεται δύο φορές τον χρόνο, καθε 6 μήνες κατά μέσο όρο. Η τυπική διαρκεία του οίστρου είναι περίπου 3 εβδομάδες και χωρίζεται σε 2 φάσεις.

α) Η πρώτη φάση λέγεται "προ-οίστρος", διαρκεί κατά μέσο όρο 9 ημέρες και χαρακτηρίζεται από έντονη ροή αίματος καθώς και την τάση από την θηλυκιά να καθαρίζει τα γεννητικά της όργανα σε πολύ συχνά διαστήματα. Αν παρατηρήσετε οτι δεν είναι πρόθυμη να αναλάβει την καθαριότητα της, τότε μπορείτε να βοηθήσετε καθαρίζοντας την περιοχή με μωρομάντηλα οταν χρειάζεται.

β) Η δεύτερη φάση λέγεται "οίστρος" και μπορεί να διαρκέσει 4-13 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα θα παρατηρήσετε ότι το αίμα που αποβάλλει γίνεται ελαφρώς κιτρινωπό. Αυτή ειναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για ζευγάρωμα. Συνήθως θα επιτρέψει στα αρσενικά να την πλησιάσουν και θα τους εκδηλώσει το "ενδιαφέρον" της ανασηκώνοντας την ουρά.

Εαν προτιμάτε να αποφύγετε τις δυσκολίες που συνεπάγεται ο οίστρος ή δεν σκοπεύετε να ζευγαρώσετε την θηλυκιά σας τότε θα ήταν φρόνιμο να προχωρήσετε σε στείρωση. Λόγω της ευαισθησίας που ορισμένες φορές παρουσιάζουν τα ακίτα σε αναισθητικά φάρμακα ,το θέμα της χειρουργικής επέμβασης που απαιτείται για την στειρωση, θα πρέπει κατά προτίμηση να συζητηθεί με εναν κτηνίατρο που εχει εμπειρία με τη συγκεκριμένη φυλή και θα σας βοηθήσει να πάρετε την σωστή και ασφαλή απόφαση.

Μετάφραση: Ζάνα Τσαφούλια

Photographs: Adam Gabrys

Πηγές:
- Akitas: Everything about Purchase, Care, Nutrition, Breeding, Behavior, By Dan Rice
- Our Akita by Gabriella Richard
- Wikipedia Canine reproduction
- Akita and hypothyroidism
- PetMD
- ASPCA.org