Tensu-No-Hi-Ga-Noboru

Akita Inu

Θαρραλέος σαν Samurai, τρυφερός σαν γατούλα. Ευγενικός όταν τον χαϊδεύεις, άγριος όταν τον προκαλείς.

Prize Καταχώρησε τώρα τις διακρίσεις που πέτυχε ο ακίτα σου σε εκθέσεις μορφολογίας. Είναι απλό και γρήγορο.

Εχεις απορίες;Εχεις κάποια απορία για τα ακίτα; Κάνε την ερώτηση σου εδώ

Akita Debate

Ποιά είναι η γνώμη σας για τη φυλή; Πάρτε μέρος στη δημοσκόπηση

Εκθέσεις μορφολογίας

show1Akita Cup 2010

Οι εκθέσεις μορφολογίας δεν είναι καλλιστεία ομορφιάς, κύριος στόχος είναι η ανάδειξη των σκύλων που τα χαρακτηριστικά τους βρίσκονται πιο κοντά στο πρότυπο της φυλής. Οι σκύλοι δεν συγκρίνονται μεταξύ τους αλλά με το ιδανικό πρότυπο.

Στην Ελλάδα διοργανώνονται εκθέσεις μορφολογίας από διάφορους ομίλους στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε διαθέτει σκύλο με γενεαλογικό χάρτη (pedigree). Για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την έκθεση και να γνωρίσουν από κοντά εκτροφείς και λάτρεις της αγαπημένης τους φυλής, η είσοδος είναι συνήθως δωρεάν. Αυτός είναι ίσως και ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσετε την αναζήτηση σας, εφόσον έχετε αποφασίσει και βεβαιωθεί ότι ο Ακίτα σας ταιριάζει και θέλετε να αποκτήσετε.

Δυστυχώς η διαφήμιση των εκδηλώσεων αυτών είναι περιορισμένη και θα πρέπει κανείς να επισκέπτεται τους ιστότοπους των ομίλων (ΚΟΕ , ΟΚΑ, κλπ) προκειμένου να ενημερωθεί για τις επικείμενες εκθέσεις. 

Γενεαλογικός χάρτης (Pedigree)

Ο γενεαλογικός χάρτης αναφέρει τους προγόνους του σκύλου για τουλάχιστον 3 γενιές πίσω. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι ο συγκεκριμένος σκύλος προέρχεται από άλλα καθαρόαιμα σκυλιά.

Το pedigree για κάθε κουτάβι εκδίδεται από τον κυνολογικό όμιλο κάθε χώρας μετά από σχετική αίτηση του ιδιοκτήτη που πραγματοποίησε τη γέννα , για την Ελλάδα η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει εντός 30 ημερών από την ημέρα της γέννας, διαφορετικά δεν θα εκδοθεί pedigree για αυτά τα κουτάβια. Από την στιγμή της δήλωσης , ο “εκτροφέας” πληρώνει το αντίτιμο στον ΚΟΕ για την έκδοση των pedigree άσχετα με το εάν πρόκειται να πουλήσει τα κουτάβια , να τα χαρίσει ή να τα κρατήσει.

Το pedigree δεν εξασφαλίζει τίποτε παραπάνω πέραν της καθαροαιμίας του ζώου. Για να είναι κάποιος όσο πιο σίγουρος γίνεται για την υγεία των κουταβιών θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι πριν τη γέννα έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές εξετάσεις των γονέων και εάν είναι εφικτό να γνωρίζει και την υγεία των προγόνων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι συχνό το φαινόμενο κάποιοι επιτήδειοι να προσπαθούν να χρεώσουν επιπλέον ένα σκύλο εάν τον δώσουν με το pedigree του ή να υποσχεθούν έκδοση pedigree εκ των υστέρων. ΜΗΝ εμπιστευθείτε τέτοιους ανθρώπους.

Ομιλοι κρατών

Όλοι οι κυνολογικοί όμιλοι κρατών, για να μπορούν να λειτουργούν και να θεωρούνται αναγνωρισμένοι διεθνώς, πρέπει να είναι μέλη της FCI.

Οι όμιλοι κρατών όπως ο Κυνολογικός όμιλος Ελλάδας (ΚΟΕ – www.koe.gr) είναι αρμόδιοι για την καταγραφή των καθαρόαιμων σκύλων , την διεξαγωγή τοπικών εκδηλώσεων και τον έλεγχο των γεννήσεων που εγγράφουν.

Εκτός του ΚΟΕ, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται επίσης οι:

Ο.Κ.Α - www.oka.gr

Κ.Ο.Θ - www.koth.gr

ΟΚΥΣΥ - okysy.weebly.com/

Μορφολογικό πρότυπο του Ακίτα

akita structure explained greek small

 (Click για μεγέθυνση)

Akita FCI-Standard N°255/ 02. 04. 2001 / GB

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: μεγάλου μεγέθους σκύλος, ρωμαλέας κατασκευής, καλά ισορροπημένος και με πολλή μάζα. Δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου έντονα, εμφάνιση αριστοκρατική, ευγενική και μεγαλοπρεπής μέσα όμως από απλότητα . Ισχυρή δομή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ: Η αναλογία του ύψους στο ακρώμιο ως προς το μήκος του σώματος (από το σημείο των ώμων μέχρι το σημείο του γλουτού) είναι 10: 11, τα θηλυκά έχουν το μήκος σώματος ελαφρώς μακρύτερο από τα αρσενικά.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: πιστό, υπάκουο και δεκτικό.

ΚΕΦΑΛΙ:

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΑΝΙΟΥ:

Κρανίο: Το μέγεθος του κρανίου είναι ανάλογο με το σώμα. Το μέτωπο είναι ευρύ , με διακριτή κρανιομετωπική αύλακα στο μέσο . Όχι ρυτίδες.

Κρανιομετωπική γωνία : ομαλή και διακριτή

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Μύτη: Μεγάλη και μαύρη. Ελαφρά και διάχυτη έλλειψη της χρωστικής ουσίας αποδεκτή μόνο σε άσπρα σκυλιά, αλλά η μαύρη μύτη είναι πάντα προτιμότερη.

Ρύγχος: Μετρίου μήκους , δυνατό και με ευρεία βάση, ομαλά συγκλίνων προς το ακρορρίνιο αλλά όχι πολύ μυτερό . Ρινική γέφυρα ευθεία.

Σαγόνια / δόντια: Δόντια ισχυρά με ψαλιδωτό δάγκωμα .

Χείλη: Σφιχτά.

Μάγουλα: Μέτρια αναπτυγμένα.

Μάτια: Σχετικά μικρά, σχεδόν τριγωνικού σχήματος λόγω της ανόρθωσης της εξωτερικής γωνίας των ματιών, τοποθετημένα σε μέτρια απόσταση μεταξύ τους , χρώμα σκούρο καφέ: όσο πιο σκούρο, τόσο το καλύτερο.

Αυτιά: Σχετικά μικρά, παχιά , τριγωνικά με ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες, σε μέτρια απόσταση μεταξύ τους , όρθια με κλίση προς τα εμπρός.

ΛΑΙΜΟΣ: Παχύς και μυώδης, χωρίς προγούλι, σε ισορροπία με το κεφάλι.

ΣΩΜΑ:

Πλάτη: Επίπεδη και ισχυρή.

Οσφυϊκή χώρα: Ευρεία και μυώδης.

Στήθος: Βαθύ, θώρακας καλά αναπτυγμένος, πλευρά μέτρια εκτεταμένα.

Κοιλιά: αρκετά ανασηκωμένη.

ΟΥΡΑ: Τοποθετημένη ψηλά, παχιά , σχηματίζει κύκλο (κουλουριαστή) πάνω από την πλάτη. Η άκρη φθάνει σχεδόν στους ταρσούς όταν είναι πεσμένη .

ΑΚΡΑ:

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ:

Ώμοι: μέτρια κλίση και ανάπτυξη.

Αγκώνες: Σφιχτοί.

Βραχίονες: Ίσιοι με δυνατά οστά.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Καλοανεπτυγμένα, ισχυρά με μέτρια γωνίωση.

ΠΕΛΜΑΤΑ : Παχιά, στρογγυλά, τοξωτά και σφιχτά.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Ελαστική και δυνατή κίνηση.

ΤΡΙΧΩΜΑ: Εξωτερικό τρίχωμα τραχύ και ίσιο , υπόστρωμα μαλακό και πυκνό. Το ακρώμιο και οι γλουτοί καλύπτονται με ελαφρώς μακρύτερο τρίχωμα. Το τρίχωμα στην ουρά είναι μακρύτερο από ότι στο υπόλοιπο σώμα.

Χρώμα: κόκκινο , sesame (κόκκινες τρίχες με μαύρο στις άκρες), ραβδωτό και λευκό. Όλα τα προαναφερθέντα χρώματα εκτός από το λευκό πρέπει να έχουν «urajiro»4 .

(Urajiro = υπόλευκο τρίχωμα στις πλευρές του ρύγχους, στα μάγουλα, στο κάτω μέρος του σαγονιού, το λαιμό, το στήθος, το σώμα και την ουρά και στο εσωτερικό των ποδιών).

ΜΕΓΕΘΟΣ:

Ύψος στο ακρώμιο: αρσενικά: 67 cm,

θηλυκά: 61 cm.

Υπάρχει μια ανοχή 3 εκατοστών περισσότερο ή λιγότερο.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αξιολογείται πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με το βαθμό και την επίδρασή της επάνω στην υγεία και την ευημερία του σκυλιού.

θηλυπρεπή αρσενικά / αρρενωπά θηλυκά.

Προγναθισμός ή Υπογναθισμός.

Ελλιπή οδοντοστοιχία.

μπλε ή μαύρα στίγματα στη γλώσσα.

Ίριδες ανοιχτόχρωμες.

Κοντή ουρά.

Φοβικός χαρακτήρας.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ:

Επιθετικά ή υπερβολικά φοβικά .

Αυτιά πεσμένα .

Κρεμαστή ουρά.

Μακρύτριχα .

Μαύρη μάσκα.

Χρωματιστά σημάδια στα λευκά μέρη.

Οποιοδήποτε σκυλί που παρουσιάζει σαφείς σωματικές ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλειστεί.

ΣΗΜ.: : Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο προφανώς φυσιολογικούς όρχεις πλήρως κατεβασμένους μέσα στο όσχεο.

( ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ προτύπου : Νίκος Βαζάκας)

Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI)

Η Διεθνής κυνολογική ομοσπονδία (FCI – www.fci.be) είναι η ανώτατη παγκόσμια αρχή της Κυνοφιλίας.

Στόχος της είναι η καταγραφή των καθαρόαιμων σκύλων, η προώθηση της κυνοφιλίας, η διοργάνωση εκθέσεων και κυναθλημάτων,
η σύνταξη κανονισμών εκτροφής, μορφολογικών προτύπων κλπ.

Υποκατηγορίες

Κάνει για μένα;

Ο Ακίτα δεν είναι ο συνηθισμένος σκύλος που θέλει μόνιμα να μας ικανοποιεί.

Ο χαρακτήρας του απέχει σημαντικά από την εικόνα του "πιστού σκυλιού" που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους.

Χαρακτηριστικά της φυλής