Akita Debate

Ποιά είναι η γνώμη σας για τη φυλή; Πάρτε μέρος στη δημοσκόπηση

hellman-seihoh-akitaO Richard Hellman δεν φανταζόταν ότι θα έγραφε ιστορία με ένα Ιαπωνικό Ακίτα. "Τα γελειοποιούσα και υπήρξα πολέμιος των Ιαπωνικών ακίτα για χρόνια. Ζούσα στην Ευρώπη την δεκαετία του 80 και η ποιότητα τους ήταν πολύ χαμηλή, δεν υπήρχε τίποτε να με τραβήξει. Στο μυαλό μου, το μόνο πραγματικό ακίτα ήταν το αμερικάνικο." Αυτό όμως θα άλλαζε σύντομα. 

"Μερικά χρόνια αργότερα είδα μια διαφήμιση στο περιοδικό Akita World. H Sandy Foster από το Illinois εξέτρεφε Ιαπωνικά ακίτα προερχόμενα από τα λίγα σκυλιά που έμειναν στην Αμερική πριν το AKC πάψει να δέχεται Ιαπωνικά σκυλιά. Είδα φωτογραφίες εξαιρετικής ποιότητας σκύλων - είχαν αυτή την εξωτική Ιαπωνική έκφραση αλλά διέθεταν δυνατό σκελετό και εκπληκτική δομή." Παρόλο που η Foster είχε μεγάλη λίστα αναμονής, δημιουργήθηκε μια δυνατή φιλία με τον Richard μέσω τηλεφώνου και fax. Μετά από μήνες που αλληλογραφούσαν, η Foster εξέπληξε τον Richard προσφέροντας του οχι ένα αλλά τρία επιλεγμένα σκυλιά.

 "Μετακόμιζε στην Καλιφόρνια με τους Ben και Melanie Herrera (Kobun Akitas) και έπρεπε να βρεί σπίτι για τα σκυλιά. Με την βοήθεια του πατέρα μου μάζεψα τα χρήματα για να τα αγοράσω και σύντομα ημουν στο αεροπλάνο με προορισμό το St.Louis για να τα παραλάβω. Οταν επέστρεψα στην Ιταλία κανείς δεν πίστευε ότι άλλαξα γνώμη για τα Ιαπωνικά ακίτα, αυτά τα τρία σκυλιά όμως - Shinzo,Hanako και Tatsuko - έγιναν η βάση του δικού μου εκτροφικού προγράμματος "Νο Shatsuko".

Λίγο αργότερα ο Hellman έλαβε ένα τηλεφώνημα από τους Herrera, τον ρώτησαν αν θα ενδιαφερόταν για ακόμα ένα Ιαπωνικό αρσενικό. Ενα νεαρό αρσενικό, ο Seihoh of Juntai Doh είχε σταλεί από την Ιαπωνία στον Kiyoshi Yamazaki, εναν καθηγητή πολεμικών τεχνών ο οποίος είχε εκπαιδεύσει πολλές διασημότητες της εποχής όπως ο Arnold Schwarzenegger. O Seihoh ζούσε με την οικογένεια Yamazaki για περίπου δύο χρόνια και τράβηξε την προσοχή των Herrera όταν τον είδαν σε μια τοπική εκδήλωση του AKIHO. Οι Herrera είχαν ήδη προσφορά για τον Seihoh, αλλά αφού το AKC δεν αναγνώριζε τα Ιαπωνικά pedigree τους ήταν δυστυχώς άχρηστος.

"Οι Herrera με ρώτησαν αν τον ήθελα. Η Ιαπωνία ήταν πλέον μέλος της FCI το ίδιο και η Ιταλία. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια φωτογραφία και αμέσως μπήκα στο αεροπλάνο"

Λίγους μήνες αργότερα το AKC άρχισε να δέχεται pedigree από το JKC, μέχρι τότε όμως ο Seihoh και ο Richard διέπρεπαν ήδη στα Ευρωπαϊκά ριγκ εκθέσεων.
Μερικές από τις νίκες του Seihoh:

- World Winner 1995 & 1999, World Winner & Group 1st 1996, World Winner & BIS 3rd 1997
- European Winner 1993, European Winner & Group 3rd 1994, European Winner & BIS 2nd Copenhagen
- 56 Championship/Winner τίλτοι σε 22 χώρες, 20 National Champion, 26 international Best in Show, BIS το 1996 στο Collare D'Oro Invitational; Winner of Groups σε 15 χώρες. 

Στα τέλη του 1998 o Seihoh επέστρεψε για λίγο στις ΗΠΑ για να γίνει και εκεί πρωταθλητής. Οπως αναμενόταν, διέπρεψε και εκεί κερδίζοντας πολλούς τίτλους. Ο Hellman ήταν περήφανος: "Κέρδισε το BOB με κριτή την Virginia Hampton η οποία ήταν η πρώτη κριτής AKC που έδωσε BIS σε Ιαπωνικό ακίτα" O Richard ανέφερε αργότερα: "Οπως πολλά διάσημα σκυλιά, έτσι και ο Seihoh έγινε αντικείμενο συζήτησης και κριτικής. Υπήρχαν πολλοί που θεωρούσαν ότι δεν ήταν σύγχρονου τύπου και άλλοι που πίστευαν ότι το χρώμα του δεν ήταν πλούσιο. Το γεγονός όμως είναι ότι εκατοντάδες κριτές από όλες τις ηπείρους - συμπεριλαμβανομένων και ειδικών από την Ιαπωνία - επιβεβαίωσαν πως ο Seihoh είναι το πιο πολυβραβευμένο Ακίτα όλων των εποχών και ίσως ένα από τα πιο επιτυχημένα σκυλιά όλων των φυλών. Κέρδισε το πρώτο του CAC στην Κροατία στην ηλικία των 3 ετών. Δεν πρόλαβαμε να γίνουμε πρωταθλητές εκεί και στην ηλικία των 12 επιστρέψαμε στο Ζαγκρεμπ με την ελπίδα να το πετύχουμε και τελικά καταφέραμε το Reserve BIS" Πράγματι, υπάρχει μια αλήθεια που επιβεβαιώνει τον αστικό μύθο για αυτό τον υπέροχο σκύλο και τον καλύτερο του φίλο. "Ολα άρχισαν με ένα κομμάτι τυρί." λέει ο Hellman. "Πήρα ένα κιλό τυρί στην California σαν δώρο για τον Κο Yamazaki και στο τέλος αυτό δέχτηκε μόνο σαν αντάλλαγμα για έναν σκύλο που θα έγραφε ιστορία και θα γινόταν θρύλος."

Πηγή , Μετάφραση: Χρήστος Ιωάννου

Στην ελλάδα έχουμε την τύχη να υπάρχουν απόγονοι του: